Welkom op de geschiedenis site van de Boulevard


Grotere kaart weergeven
 
 
 
 • Kees van den Brink"Vroeger was alles beter", een veelgehoorde kreet als je een dagje ouder wordt. Ook in het onderwijs. Of dat zo is blijft de vraag. Maar met een beetje nostalgie terugkijken, mag. En wie de herinneringen van docenten en leerlingen leest, kan alleen maar beamen dat niets veranderd is. Dezelfde gebeurtenissen in een andere vorm. Alleen de tijd is veranderd.

 • De Boulevard bestaat niet meer. Het gebouw staat te wachten op een nieuwe bestemming. De school is van naam 'Het Venster' en plaats veranderd en een onderdeel van het Gelders Moza´ek. Maar voor vele Arnhemmers en ver daarbuiten blijft het de Ambachtsschool of T.S. De Boulevard. In 1999 bestond de school 125 jaar. Voor de vijfde keer aanleiding om feest te vieren. Een zesde keer zit er niet meer in. In 2008 is de school verhuisd en bleef alleen het karakteristieke gebouw aan de Boulevard Heuvelink als beschermd stadsgezicht staan.

 • Het onderwijs veranderde. Van Ambachtsschool naar Lagere Technische School, vervolgens Voorbereidend Beroeps onderwijs en tenslotte Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs. Fraaie benamingen, maar voor veel leraren betekende dat van vakschool naar opvang. 'Ze kunnen nog geen hamer vasthouden', is intussen een bekend gezegde geworden. Maar de wal keert het schip, zoals je kunt lezen in Boulevaria.

 • Vele generaties leerlingen hebben hier hun vakopleiding genoten. Vaak van vader op zoon. Zoals het verhaal van meneer Robben, wiens overgrootvader bij de oprichting van de school al les gaf in schilderen. Zijn zoon leerde er het vak en zijn kleinkind werd er uiteindelijk weer leraar.

 • Op deze site kunt u kennismaken met 125 jaar wel en wee van het beroepsonderwijs in Arnhem. Iedereen die wat te vertellen heeft over zijn goede en minder goede ervaringen wordt van harte uitgenodigd om die met anderen te delen. Stuur een e-mail met uw verhaal, foto, of maak een afspraak 0316-284680.

 • Kijk op de foto pagina's of je misschien jezelf, je vader of grootvader herkent. En laat ons dat weten. Lees de geschiedenis en de verhalen van oud-leerlingen en oud-docenten. Veel leesplezier

 • Mijn eigen ervaringen, verwoord in de columns, beslaan tien van de vijfentwintig jaar die ik op "De Boulevard" doorbracht.

 • De geschiedenis gaat door. Er is geen dankbaarder beroep dan leraar. Je hebt de mogelijkheid om heel veel leerlingen iets mee te geven voor hun verdere leven en je eigen talenten te ontplooien. Ik heb de baan van mijn leven gehad.

 • Ter overdenking:
  'Men hoede zich voor specialisten en professionele bestuurders. Zij staan niet meer in het werk met de leerlingen. Ze hebben geen voeling meer met de hoofdstroom van de school. Ze zitten achter hun bureau te besturen. Dat kan alleen maar tot bureaucratie leiden, dodelijk voor elke creativiteit.'
  Rudolf Steiner
 • De tijd is allang voorbij dat het onderwijs vooral om kennis gaat. In deze tijd zal het vooral moeten gaan over de vraag: hoe wordt je een goed mens?
  Hans Stolp
 • Duiven, 31 december 2011
 • Kees van den Brink, oud docent horeca
En wie zijn hart verpand heeft aan Arnhem raad ik aan eens hier een kijkje te nemen of op de site van Judith Minkman. Ook haar vader heeft op de Ambachtschool gezeten.